~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Σύνορο 30 Χειμώνας 1964

Σύνορο, τχ. 30 (1964), σσ. 128.

            Το 1ο δοκίμιο του τεύχους του Τάσου Ζάννη είναι αφιερωμένο στις εννέα βιβλικές ωδές- αυτούσιους ύμνους ή κατανυκτικές προσευχές υψηλής λυρικής έξαρσης και θείας έμπνευσης.

            Το 2ο δοκίμιο έρχεται από τη γραφίδα του Στέργιου Βίττη και αφορά στη συνεχή πάλη του σουηδού λογοτέχνη PärLagerskvistμε τον εαυτό του και στη διαρκή και ασίγαστη αναζήτηση του Θεού.

            Το 3ο δοκίμιο του ορθοδόξου θεολόγου VladimirLossky αναφέρεται στη σχέση ανθρώπου και Εκκλησίας ξεκινώντας από την ερμηνεία της  έννοιας της καθολικότητας, ουσιώδους ιδιότητας που ανήκει από την αρχή στην Εκκλησία και μέσω αυτής, στη διερεύνηση της έννοιας του προσώπου.

            Στο 4ο δοκίμιο, ο Νίκος Ζίας επιχειρεί έναν απολογισμό της μεγάλης Βυζαντινής Έκθεσης του Ζαππείου εστιάζοντας πέρα από το καλλιτεχνικό, στο πνευματικό ή θεολογικό μήνυμα της έκθεσης.

            Στο επόμενο κείμενο του S. T. Eliot, σε μετάφραση της Ελένης Τσιγκρή, γίνεται λόγος για το διανοητικό και το συναισθηματικό τρόπο προσέγγισης του Χριστιανισμού, καθώς και την ανάγκη πνευματικής καλλιέργειας των ανθρώπων στο άμεσο μέλλον, με την ταυτόχρονη απόπειρα ορισμού της, την προβολή της οικογένειας ως του πρωταρχικού μέσου της και τον τονισμό της συμφωνίας της με τη φύση.

            Στην ενότητα που ακολουθεί, ο Σώτος Χονδρόπουλος παραθέτει το διήγημά του «Ψηλά στο Χωριό». Στη συνέχεια, παρατίθεται το διήγημα «Ευχάριστο περιβάλλον» της Καίτης Χιωτέλλη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με το κείμενο του Χρήστου Γιανναρά «Νήφωνας ο κελλιώτης, ανώνυμο συναξάρι» και το «ημερολόγιο ενός παπά του χωριού» του GeorgeBernanos, σε μετάφραση Ελευθερίου Μάινα.

            Στην ενότητα «Ποίηση» φιλοξενούνται τα ποιήματα «Προσευχή» και «Ελληνικό Καλοκαίρι» του Άγγελου Παρθένη, τα ποιήματα «Γένεσις», «το πουλί», «παράπονο», «λόγια των βοσκών» του Τάσου Ρωμανού, καθώς και το ποίημα «το τροχόσπιτο» του Ματθαίου Γ. Μουντέ. Η ενότητα ολοκληρώνεται με το «Σ΄αγάπησα τόσο πολύ φίλε…» του Αντρέα Αγγελάκη.

            Στη μόνιμη ενημερωτική στήλη «Σχόλια στην επικαιρότητα» γίνεται λόγος για την αναιμική παρουσία της Θεολογίας στην πνευματική ζωή του τόπου και στην προσπάθεια μαθητείας στις συγκεκριμένες διατυπώσεις που βρήκε ο ζωντανός λόγος της Θεολογίας στην Παράδοση, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού Σύνορο.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...