~ Ορθόδοξη Θεολογική Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Ι.Μ.Δ. ~

Η ιστοσελίδα βρίσκεται υπό αναβάθμιση.

Καθ'Οδόν τεύχ.14 ΙΟΥΝΙΟΣ 1998

Καθ’οδόν 14, Αφιέρωμα στην Οικουμένη: Οράματα και Προοπτικές (1998) σσ. 128.

Το τεύχος του ελληνικού περιοδικού Καθ’οδόν είναι αφιερωμένο στο οικουμενικό όραμα και στο μέλλον της οικουμενικότητας.

Ο Μ. Κωνσταντίνου εισάγει τη ιδέα του συγκεκριμένου τεύχους, δείνει ιστορικές πληροφορίες και θέτει αρκετά ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του οικουμενισμού.

Ο π. Γεώργιος Τσέτσης παρουσιάζει τη θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου απέναντι στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Σε σύντομο κείμενο, Ο Ν. Ζαχαρόπουλος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το οικουμενικό όραμα είναι σημαντικό να παραμείνει ζωντανό.

Στο άρθρο του με τίτλο «Το οικουμενικό όραμα σε εποχή παγκοσμιοποίησης», ο Ι. Πέτρου, που είναι κοινωνιολόγος, ισχυρίζεται πως προκειμένου να υπηρετηθεί το οικουμενικό όραμα, πρέπει να εστιάσουμε στις οικουμενικές αρετές και αξίες, όπως η ανοχή, ο σεβασμός, η συνεργασία, ο διάλογος και η αδελφοσύνη.

Στο ίδιο τεύχος δημοσιεύονται τα συμπεράσματα της διάσκεψης του ΠΣΕ και του συμβουλίου των Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής (Συρία, 5-10 Μαρτίου 1997). Η διάσκεψη ασχολήθηκε με το ζήτημα του διαφορετικού χρόνου εορτασμού του Πάσχα στον Χριστιανισμό και προτάθηκαν λύσεις για την υπέρβαση του προβλήματος.

Η Dagmar Heller παρουσιάζει τις δυσκολίες στο να βρεθεί ημερομηνία για τον από κοινού εορτασμό του Πάσχα και εξηγεί πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους Χριστιανούς και για την ενότητα του Χριστιανισμού.

Ο Κ. Κυριαζόπουλος αναλύει την περίπτωση του Ρωμαιοκαθολικού επισκόπου JacquesGaillot και εξηγεί τις νομοκανονικές διαστάσεις του θέματος.

Ο KansUcko υποστηρίζει την ιδέα της «συμπερίληψης» στο πλαίσιο της οικουμενικής κίνησης, καθώς το ΠΣΕ φαίνεται να αγωνίζεται μόνο για την ενότητα των Χριστιανικών Εκκλησιών.

Ο Α. Αργυρίου παρουσιάζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία και το Ισλάμ όταν πρέπει να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σύχγρονου κόσμου.

Ο TarekMitri αναπτύσσει τις σκέψεις του πάνω στο χριστιανο-ισλαμικό διάλογο.

Το άρθρο του HerbertSchultze εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο τα εγχειρίδια και το διδακτικό υλικό ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών παρουσιάζουν το Ισλάμ και το άρθρο του Γ. Τσακαλίδη κάνει το ίδιο πράγμα για τα ελληνικά εγχειρίδια Γεωγραφίας.

Το τεύχος περιλαμβάνει τρία ποιήματα, τέσσερις βιβλιοπαρουσιάσεις και τα περιοδικά σχόλια πάνω σε επίκαιρα θέματα.

Αναζητηση

Νεες Περιληψεις

Αδαμτζίλογλου, Ευανθία Χ. Η γυναίκα στη θεολογία του Αποστόλου Παύλου

Ευανθία Αδαμτζίλογλου, Η Γυναίκα στη Θεολογία του Αποστόλου Παύλου. Ερμηνευτική Ανάλυση του Α’ Κορ. 11,2-16, (διδ. Διατριβή), Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ., Παράρτημα Αριθμ. 62 του...

Δόικος, Δαμιανός Αθανάσιος (1922- ) Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν εργον και το μήνυμά του

Δόικος Δαμιανός, Ο Αγαθάγγελος ως προφητικόν αποκαλυπτικόν έργον και το μήνυμά του, «Μνήμη 1821», Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, 1971.             Ο Δαμιανός Δόικος στη μελέτη αυτή, η οποία αποτελεί...

Βασιλειάδης, Πέτρος Βασ. (1945- ) Επίκαιρα Αγιογραφικά Θέματα

Βασιλειάδης Β. Πέτρος, Επίκαιρα αγιογραφικά θέματα. Αγία Γραφή και Ευχαριστία, σειρά «Βιβλική Βιβλιοθήκη» αρ. 15, εκδόσεις Π. Πουρναρά, Θεσσαλονίκη 2000, 168 σσ..             Στον παρόντα τόμο ο Πέτρος Βασιλειάδης έχει...

Σκιαδαρέσης, Ιωάννης Γ. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη

π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης, Η Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ερμηνευτικά και θεολογικά Μελετήματα Α΄, Θεσσαλονίκη: εκδόσεις Πουρνάρα, 2005, σελ.213.             Το βιβλίο αποτελεί συλλογή τεσσάρων άρθρων με θέμα ερμηνευτικά και θεολογικά προβλήματα...

Ατματζίδης, Χαράλαμπος Γ. Η έννοια της Δόξας στην Παύλεια Θεολογία

Χαράλαμπος Ατματζίδης, Η έννοια της δόξας στην Παύλεια Θεολογία, Θεσσαλονίκη: Εκδό­σεις Πουρνάρα, 2001, σελ.702.             Το βιβλίο του Χαράλαμπου Ατματζίδη, όπως αναφέρει και ο τίτλος του, ασχο­λείται με τον όρο...